lauantai 14. helmikuuta 2015

Ystävänpäivä

Tänään vietettiin poikaystävän kanssa ihan rauhallista ystävänpäivää kotona hyvän ruoan merkeissä.
Olin saanut joululahjaksi juustokakku kirjan, mistä jo pitkään olen halunnut jotain tehdä.
Sieltä löytyi siis kiva sydämen muotoinen leivonnainen, joka sopi oikein kivasti teemaan. Tässä teille ohje.

Marenkisydämet
3 munaa 
2 dl sokeria
pari tippaa punaista elintarvikeväriä

Täyte
250 g mascarponejuustoa
2 dl ranskankermaa
100 g hilloa (itse käytin mansikkaa)
2 rkl tomusokeria

Viimeistely
6 rkl hilloa
Kuumenna uuni 140-asteiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenki on kiiltävää. 
Sekoita joukkoon elintarvikeväri, mutta jätä se raidoiksi. 


Lusikoi marenki pursottimeen ja pursota leivinpaperille sydämenmuotoisia kekoja. (niiden on oltava hieman isompia kuin juustokakku muotit.) 



Itse käytin tätä kyseistä pastaväriä.

Paista sydämiä uunissa noin 1 tunti - 1 tunti 15 minuuttia., niin ettämarenki on kuivaa ja rapeaa. Anna jäähtyä.
Vatkaa mascarpone ja ranskankerma keskenään. Sekoita joukkoon hillo ja tomusokeri. Nostele seosta sydänmuotteihin ja pane muotit pakkaseen. Ota jäätyneet sydämet muoteista ja anna sulaa hiukan. Pane lusikallinen hilloa marenki sydämmien pinnalle ja nosta päälle juustokakkusydän. Pane toinen marenkisydän kanneksi.




 Aijemmin viikolla tein myös focacciaa ja tillipullia.

Focaccia:
 4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
7,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri.
2. Sekoita joukkoon puolet jauhoista ja oliiviöljy. Alusta taikinaan loput vehnä-jauhot. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella 10–15 minuuttia.
 3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin 20 minuuttia.
4.  Levitä taikina vuokaan/pellille tasaisesti. Sivele leipä oliiviöljyllä. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
5. . Painele haluamasi täytteet taikinaan. Itse käytin tomaattia, sipulia ja valkosipulia. 
6. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kullanruskea.



Tillipuustit:
Taikina
50 g hiivaa
50 g voita
5 dl vettä
14-15 dl jauhoja
2 tl suolaa
Täyte
1 nippu tilliä
75 g voita
2 rkl öljyä
(creme bonjour cuisine valkosipuli ja yrtit)
Voiteluun
1 muna
Koristeluun
Sormisuolaa

Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi, lisää vesi ja lämmitä neste kädenlämpöiseksi.Kaada neste hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin 50 minuuttia. 
Hienonna tilli ja sekoita se huoneenlämpöisen voin sekä öljyn joukkoon. (Itse laitoin vielä creme bonjour cuisine valkosipuli ja yrtit). 
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte levylle ja kääri levy rullalle. Leikkaa rulla 24 osaan ja nosta palat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Anna puustien kohota leivinliinalla peitettyinä noin 20 minuuttia. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Voitele puustit kevyesti vatkatulla munalla ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti