lauantai 21. helmikuuta 2015

LauantaiLounas

Meille on nyt lähiaikoina tullut tavallaan tavaksi, käydä ihan ravintolassa syömässä tai sitten teemme meillä poikaystävän kanssa ruokaa ja tietysti äitini ja siskoni tulevat syömään. On mukavaa, kun nykyään näkee äitiä ja siskoa niin paljon ja pääsee joko kokeilemaan uusia ravintoloita tai sitten saa itse kokata. Vaikken suuri ruoanlaiton ystävä olekaan, on se silti kivaa kokeilla kaikkea uutta.

Eli siis tänään itse kokkailemme, koska emme siskon kanssa keksineet mitään ravintolaa nopeasti ja minä välttämättä halusin kokeilla tehdä lampaan karetta, mutta Tampereen kauppahalliin mentäessä ei sitä löytynyt, joten otimme lampaanpaistia. Ja koska siskoni on kasvis syöjä, piti hänellekin keksiä oma ruoka, mikä jostain syystä oli kivaa vaikka en tykkää yhtään kasvisruoasta.

Eli menussa tänään:
Lampaanpaisti + kastike
Valkosipuliperunoita
Tomaattilisäke
Itämainen kasvispaistos ja hampputofua jonka lisänä ohraa
Jälkiruoaksi äitini ja siskoni toivat yllätyksen eräästä aasialaistyyppisestä kaupasta

Ja tässä teille ohjeet: 

Lampaanpaisti 
Lampaanpaistia
10 kpl valkosipulinkynttä
2 tl suolaa (karkeaa)
2 tl timjamia
1 tl mustapippuria
1 tl korianterinsiemeniä
Valeluun  
3 dl punaviiniä
3 rkl siirappia
Kastike 
1 dl vettä
3 dl lihalientä (tai paistolientä)
3 rkl tummaa kastikesuurustetta

Jos paisti on jäinen, ota se jääkaappiin sulamaan 1–2 vrk ennen ruoanvalmistusta.
Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Tee paistiin veitsellä pieniä viiltoja ja työnnä valkosipulit viiltoihin. Jauha mausteet morttelissa. Hiero mausteseos paistin pintaan. Anna maustua jääkaapissa peitettynä seuraavaan päivään.


Ota paisti huoneenlämpöön noin puolitoista tuntia ennen ruoanvalmistusta.
Nosta paisti uunivuokaan ja työnnä lihalämpömittari paistin keskelle. Kypsennä 125-asteisessa uunissa paistin koosta riippuen 3–4 tuntia, kunnes sisälämpötila on noin 70 astetta. Tällöin paisti on kypsä, mutta punertava.
Valele paistia kypsennyksen aikana punaviini-siirappiliemellä.
Kääräise kypsä paisti folioon ja anna vetäytyä noin puoli tuntia ennen leikkaamista. Paistin lämpötila nousee vielä pari astetta.


Valmista liemestä kastike. Siivilöi paistoliemi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon suuruste. Keitä minuutti. Tarkista maku.

Valkosipuliperunat
1 kg perunoita 
4 dl kermaa 
3-5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
 (Itse laitoimme vielä timjamia ja ruohosipulia)

Perunat: Kuori ja viipaloi perunat. Kiehauta kerma reilun
kokoisessa kattilassa. Lisää perunat ja mausteet. Pyöräytä
perunat kauttaaltaan kermassa ja tarkista liemestä maku.


Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada perunat voideltuun uunivuokaan ja kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa noin 1 tunti.

Tomaattilisäke
Helppo, nopea ja raikas lisäke lammasruoille tulee tomaateista, sitruunasta ja mintusta.
Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi, minttu hienoksi silpuksi ja yhdistä nämä.
Purista joukkoon reilusti sitruunamehua.
 
Itämainen kasvispaistos ja hampputofua
1 pkt (270 g) Soya Gourmet Hempnut-tofua
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 punainen chilipaprika hienonnettuna (siemenet poistettuna)
noin 3 rkl rypsiöljyä paistamiseen
2 isoa sipulia
3 varsisellerin vartta
1 punainen paprika
3 rkl soijakastiketta tai maun mukaan
2 dl vettä
tuoretta korianteria

Leikkaa Soya Gourmet Hempnut-tofu tasakokoisiksi kuutioiksi.
Hienonna valkosipulinkynnet, kuorittu inkivääri ja chilipaprika.





Ota puolet silpusta sivuun ja kääntele tofupalat joukkoon.
Kuori sipulit ja lohko ohuiksi lohkoiksi.
Viipaloi varsisellerin varret ja paprika.
Kuumenna öljy pannulla ja pikapaista loput valkosipulit, inkivääri ja chilipaprika sekä sipuli, varsiselleri ja paprika.
Lisää joukkoon soijakastike ja vesi. Kuumenna. Nosta sivuun.
Kuumenna muutama ruokalusikallinen öljyä pannulla ja paista tofukuutioita kokoajan varovasti käännellen.
Yhdistä ainekset ja kuumenna. Silppua annoksen päälle tuoretta korianteria.
 
Pikkusiskon valmis kasvisateria

Ja meidän muiden valmis lammasateria


 

Jälkkäriksi siis saatiin aasialaiskaupasta kakkusia. Pinta tuntui vähänkuin joltain vaahtomuovilta tai vastaavalta, mutta ihme kyllä olivat todella hyviä ja ostaisin uudelleen. Eli siis tuo vaalea pitkä on vesimelonin makuinen kakkunen, toinen pyöreistä oli suklaa ja toinen oli pavun makuinen, ja se oli melkein paras noista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti