torstai 1. syyskuuta 2016

Omenamurupiirakka

Naapurimme antoi meille pussillisen omenoita, jotka oli tuonut mökiltään.
Pitihän niistä jotain tehdä ja poikaystäväni ehdotti omenamurupiirakkaa. Ohje löytyy kirjasta Lauantaina lautasella ja laitan sen vielä tähän.

Pohja 
200g voita
1dl sokeria
2 kananmunaa
5dl jauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Täyte
500g omenoita
2rkl voita
2rkl fariinisokeria
3/4dl sokeria
1/2dl calvadosta
1rkl sitruunamehua
1dl mantelirouhetta
Muruseos
3dl jauhoja
1 3/4dl sokeria
1 1/2tl kanelia
150g pehmeää voita

Vaahdota pohjaan tulevat voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat hyvin vatkaten.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää seos taikinaan. Painele taikina vuoan pohjalle. Peitä taikina ja laita kylmään noin puoleksi tunniksi. Tee sillä välin täyte. Kuutioi tai lohko omenat. Sulata voi kattilassa. Lisää fariinisokeri ja kuumenna pari minuuttia. Lisää omenakuutiot ja sokeri. Kuumenna ja lisää calvados, sitruunamehu ja mantelirouhe. Anna seoksen jäähtyä vähintään 10 minuuttia. Sekoita muruseosta varten jauhot, sokeri ja kaneli. Nypi joukkoon pehmeä voi. Pistele taikinapohjaan reikiä. Esipaista pohjaa 175 asteessa noin 10 minuuttia.
Levitä päälle omena täyte ja muruseos. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia kunnes omenat ovat pehmenneet ja pinta ruskistunut. 

Itse en laittanut sitruunamehua, mantelirouhetta enkä calvadosta. Calvadoksen sijaan laitoin vähän vettä nesteeksi. Seuraavalla kerralla ehkä laitan sitruunamehua ja calvadosta, mutta ehkä vähemmän kuin ohjeessa, koska jotain siitä nyt ilman niitä jäi puuttumaan.


Ohje oli sen verran iso, että sain perus piirakkavuoan kokoisen lisäksi muutaman pikku piiraan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti