torstai 16. huhtikuuta 2015

Varaslähtö vappuun

Vaikka vappuun on vielä muutama viikko, olihan se pakko jo nyt saada simaa ja munkkia.
Muutama päivä sitten laitoin siman valmistumaan ja tänään olivat valmiita ja munkkeja saikin sitten ruveta väkertämään. Ohjeet laitoin puoliksi, koska meidän kahden hengen taloudessa makeita herkkuja menee vähän ja simaa en uskonut meidän kumminkaan montaa lirtaa juovan.

Simat sain sitten tänään myös päälleni, luultavasti hiivaa laitoin liikaa ja poikaystäväni muistutti silloin, että 1/5 ja 1/2 eivät ole sama asia. Idiootti minä olen päässäni vääntänyt ne samaksi, eikä mikään ihme, että jotkut leivonnaiset ovat vähäsen menneet pieleen.

Mutta ohjeet olen ottanut dansukkerin sivuilta, mutta laitan ne vielä tähän.

Kohotettavat munkit
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 dl Dansukker Taloussokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 munaa
13-14 dl vehnäjauhoja
1 dl sulatettua voita

Koristeluun
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Sekoita joukkoon suola, sokeri, hienonnettu kardemumma ja munat.
Lisää jauhoja vähitellen vatkaten, loput kädellä alustaen.
Kaada joukkoon sulatettu voi alustamisen loppuvaiheessa ja alusta taikina tasaiseksi.
Anna sen kohota noin kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Leivo taikinasta pieniä pyöreitä pullia ja anna niiden kohota esim. leivinpaperin päällä pellillä lämpimässä paikassa liinalla tai muovilla peitettynä.
Kypsennä munkit kuumassa rasvassa (180º) kauniin ruskeiksi noin 5 minuuttia koosta riippuen.
Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
Kierittele ne lämpiminä Siro erikoishienossa sokerissa.





Sima

4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1–2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
sokeria, rusinoita

Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk. Pullota sima. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina.
Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.
Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa
Pahoittelen taas kuvien laatua ja näköä, nopeasti piti ottaa ennenkuin katoavat ;).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti