perjantai 24. huhtikuuta 2015

Valmistujaisten koekakut

Tulipas tuossa noin kuukausi sitten pyyntö ystäväni äidiltä, että jos voisin tehdä hänen poikansa valmistujaisiin kakut ja muutamat pienet makeat leivonnaiset. Tietysti innokkaana leipurina suostuin ja heti alkoi hirveä suunnittelu.

Itselle ongelmaksi tuli heti se, että mitä makuja laittaisin, koska ainoat ohjeet mitä sain oli allergia tiedot ja että saan itse päättää maut ynnämuut kakkuun liittyvät asiat. Olisin paljon enemmän pitänyt siitä, että olisi edes kerrottu muutama maku mistä he pitävät, mutta onhan tämäkin kivaa.

Kakut joihin lopuksi päädyin ovat red velvet kakku, valkosuklaa-lime moussekakku ja perus sokerikakku kinuskivaahdolla. Nyt kokeilin vain kahta ensimmäistä, koska viimeinen menee niinsanotusti kaveri iltaan ja kaksi ensimmäistä, kun sukulaiset tulevat. Ja tässä pelkästään kokeilu projektissani taitaa mennä monta päivää. :)

Kun sitten kaupassa kävin aineet ostamassa huomasin, että kaikki sokeri/marsipaanimassat saattoivat sisältää pähkinöitä, en niitä voinutkaan ostaa, koska allergiat. Kännykkä esiin sitten vaan keskellä kauppaa ja tutkimaan vaihtoehtoja. Sieltä ponnahti kivasti vaahtokarkkimassa, jota nyt siis kokeilen toisen kakun kuorruttamiseen. Toivottavasti niin makea kuorrute sopii kyseiseen kakkuun.
Ja itse tein puolikkaana.

Ohje löytyy siis Kinuskikissa leipoo - kirjasta, kuten myös kinuskikissan nettisivuilta, mutta laitan sen nyt tähän.
Ainekset:
6 dl tomusokeria
ruokaöljyä
250 g vaahtokarkkeja (esim. Haribo)
½ dl vettä

Siivilöi kulhoon 4 dl tomusokeria. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit. Lisää vaahtokarkkien joukkoon vesi.
 Kuumenna vaahtokarkkeja mikrossa (800 W) sekoittaen 30 sekunnin välein, kunnes karkit ovat sulaneet tasaiseksi massaksi (yhteensä noin 2 minuuttia). Sulamisaika voi vaihdella, koska mikrojen tehoissa on suuriakin eroja.
Jos haluat värjätä massaa elintarvikeväreillä, tee se tässä vaiheessa. 
Itse laitoin vähän oranssia elintarvikeväriä
Kaada vaahtokarkkisula kulhoon tomusokerin päälle. 
 Vaivaa karkkisula sekaisin tomusokerin kanssa. Seos on aluksi kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki. Massa on tahmaista ja tarttuu käsiin. Voit halutessasi käyttää hanskoja. Siivilöi kulhoon vähitellen loput (2 dl) tomusokerista. Tomusokerin menekki vaihtelee vaahtokarkkien koostumuksesta riippuen. Massa on valmiina löysää taikinaa, joka kiinteytyy vasta jäähtyessään.
 Vuoraa pieni kulho kelmulla. Siivilöi kelmun pinnalle runsaasti tomusokeria estääksesi massan tarttumisen. Kaada vaahtokarkkimassa kulhoon. Siivilöi pinnalle tomusokeria ja suojaa huolellisesti kelmulla. Anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jotta massa jähmettyy helpommin kaulittavaksi. 


Koristeita myös tietenkin piti väsätä.


Ensimmäisen kakun sain tänään valmiiksi, eli valkosuklaa-lime moussekakku. Päälle tuleva vaahtokarkkimassa meni pilalle, koska tein jotain väärin ja massa lensi roskiin. Mistä seurasikin idea. Tänä vuonna leivonnassa on muodissa naked cake, eli kakku jota ei kuorruteta mitenkään, vaan jätetään sellaisekseen kun se täyttämisen jälkeen on. Netistä kun kuvia katselee, kakut ovat todella upean näköisiä. Oma versioni tässä ja ehkäpä päätyy tämmöisenä, toki korkeampana versiona myös valmistujaispöytään.


Tässä vielä muutama kuva red velvet kakusta, kuorrutus on tuorejuustokuorrutus. Nam nam, hyvää on. Mitenhän saadaan syötyä nää kaikki? :)


 Ei ehkä maailman nätein kuorrutus, mutta kelpaa itselle.

4 kommenttia:

  1. Mulle kelpais kyllä kakkumaistiaiset. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. valkosuklaa-lime meni pakkaseen ku ei kerenny syömään :D

      Poista
    2. Heh, mä tuun sinne päin ens viikon tiistaina, niin kakku pöytään vaan. :D

      Poista