tiistai 27. tammikuuta 2015

Leivontainto palannut

Leivontainto on taas pitkästä aikaa palannut. Tänään tuli vaihteeks tehtyä donitseja, pataleipää ja poikaystäväni toimesta itsetehtyjä sipsejä.

 Tässä vähän pataleipää, joka oli älyttömän hyvää, nams!


Sitten donitseja, menivät todella nopeasti. Onneksi kerkesin ottaa valmiista tuotteestakin kuvan, ennenkuin loppuivat.





Ja sipsejä. Makuina paprika ja toisessa suola.



Ohje pataleivälle.

 4 dl rasvatonta maitoa
11g kuivahiivaa (1 pussi) 
9-10 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria 
2 rkl juoksevaa rasvaa
2 ½ tl suolaa


Sekoita hiiva ja sokeri lämpimään maitoon, anna hiivan herätä 10 min. Lisää suola ja 4 dl vehnäjauhoja, sekoita haarukalla kunnes seos on tasaista, lisää rasva ja vähitellen 5-6dl vehnäjauhoja jatkuvasti sekoittaen kunnes taikina irtoaa reunoista, älä vaivaa! Peitä astia kelmulla ja anna kohota 40-50 min.
Laita pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen jauhotettu taikina. Taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 25 min, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

Ohje donitseille.

3,5 dl jauhoja
vajaa 2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1,5 dl maitoa
2 munaa vatkattuna
0,5 tl vaniljauutetta/vaniljasokeria
40 g voita sulatettuna

Esilämmitä uuni 190 asteeseen. Voitele donitsivuoka. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri ja suola. Pane keskelle kuoppa. Sekoita keskenään maito, munat, vaniljasokeri ja voi ja kaada kuoppaan ja sekoita. Siirrä isoon pursotuspussiin (helpottaa huomattavasti annostelua) ja pursota vuokiin täyttäen syvennykset kahteen kolmasosamittaan. Paista uunissa 10-15 minuuttia tai kunnes taikina kiinteytyy, kohoaa ja on kullanruskeaa. (itselläni meni ohjeen aikaa noin 5 minuuttia yli). Anna Jäähtyä vuoassa ja kumoa sen jälkeen ritilälle. Huuhtele ja voitele vuoka paistokertojen välissä.

3 kommenttia:

  1. Toi leipä näyttää älyttömän hyvältä! Tarviiks ton maidon olla rasvatonta? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin kans, mut ei voi aina tietää. Täytyy varmaan tehdä pyöräyttää tommonen jossain välissä. :)

      Poista